07/05/2016 13:46:00

Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως συμβαίνει συνήθως, οι πολιτικοί μας αντιμετώπισαν τις εξελίξεις σε σχέση με την ενδεχόμενη κατάργηση της βίζας εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ με τον καθιερωμένο...κυπριακό τρόπο: Υπερβολές, αλληλοκατηγορίες, αφορισμούς, κινδυνολογία κοκ. Οι μεν θεώρησαν ότι με την σχετική έκθεση της Κομισιόν η Κύπρος υπέστη μια ιστορική ήττα αφού η χώρα μας θα καταστεί κυριολεκτικά...."χάνι του Χασάνη", ενώ οι δε υπέρμετρα καθησυχαστικοί προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχει καμία επίπτωση στη χώρα μας και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ "μύγα που μας τσίμπησε"...

Πέρα και πίσω από τα επικοινωνιακά παίγνια και τις δηλώσεις περί του θεαθήναι, υπάρχει μια πραγματικότητα: Για άλλη μια  φορά το Κυπριακό εμφανίζεται στο προσκήνιο παρεμβάλλοντας αθέμιτα προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Αντί λοιπόν να ερίζουμε μεταξύ μας, σοφό θα ήταν, να πιάσουμε την ευκαιρία "από τα μαλλιά" και να απαιτήσουμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν θετικά και στο μέτρο του δυνατού να πιέσουν προς την κατεύθυνση της λύσης. Τόσο η Άγκυρα, όσο και οι Βρυξέλλες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η ενταξιακή κι όχι μόνο πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης στην Κύπρο. Άρα η μοναδική διέξοδος είναι η λύση του Κυπριακού! Αν λοιπόν η Τουρκία θέλει να βγάλει από το μάτι της το αγκάθι του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους να κάνει τα απαραίτητα εκείνα βήματα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες. Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει κι εμείς εδώ στη βραχονησίδα να κατεβάσουμε το νου μας όπου τον έχουμε και όσο τον έχουμε και σε πνεύμα συναινετικό να οδηγήσουμε το διάλογο σε βεληνεκές συμφωνίας.

Το προσφυγικό, η ενέργεια και οι ευρωτουρκικές σχέσεις δημιουργούν μομέντουμ λύσης. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία κι ας το λύσουμε επιτέλους το..."μαυρογέρημο"!

Και κάτι τελευταίο: Όσοι νομίζουν ότι οι συγκυρίες θα είναι μονίμως ευνοϊκές για λύση πλανώνται οικτρά. Είτε μας αρέσει, είτε όχι τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά. Με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών και το κυπριακό είτε θα λυθεί, είτε "θα λυθεί"!