28/02/2016 11:27:00

Κουμπωμένος, προσεκτικός ο Μάρκος Κυπριανού δεν ανήκει στους πολιτικούς που "βγάζουν ειδήσεις". Η εμπειρία τον δίδαξε να μετρά τις λέξεις και να συγκρατεί τα συναισθήματα του αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις και διατυπώσεις που δημιουργούν θόρυβο. Ωστόσο κάποιος που είναι σε θέση να διαβάζει μέσα από τις γραμμές μπορεί σχετικά εύκολα να αντιληφθεί όχι μόνο τις ανησυχίες, αλλά και τις καλά καμουφλαρισμένες διαφωνίες και ενστάσεις που ο Αναπληρωτής Πρόεδρος διατηρεί σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές και κινήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου

Του Γ. Παυλίδη

Από τον τρίτο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του Αναπληρωτή μέχρι τον πέμπτο που βρίσκεται εκείνο του Προέδρου μεσολαβούν  όλες κι όλες δύο σκάλες. Η απόσταση όμως μεταξύ των δύο φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη….

Η συζήτηση μας ξεκίνησε με τον Μάρκο Κυπριανού να καθορίζει τους στόχους και συνάμα να οριοθετεί το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.

Μ.Κ.:  Όπως όλοι, έτσι κι εμείς στοχεύουμε στην αύξηση ποσοστών, βουλευτικών εδρών και επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά για το ΔΗΚΟ που περνά μια δύσκολη φάση, το αποτέλεσμα θα έχει  επιπτώσεις στην ενότητα και στην πάρα πέρα πορεία του. Ας μην γελιόμαστε, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα και σίγουρα δεν είναι σωστό να τα σκουπίζουμε κάτω από το χαλί. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση, φθάνει να παραδεχτείς την ύπαρξή τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών λοιπόν θα κρίνει αν οι ψηφοφόροι μας επιδοκιμάζουν την  στροφή που έκανε η νέα ηγεσία σε μια σειρά από ζητήματα. Βέβαια, για να δούμε την πραγματική εικόνα η κρίση θα πρέπει να γίνει στη βάση πραγματικών αριθμών και όχι ποσοστών, που αλλοιώνονται ανάλογα με την αποχή. Αν δηλαδή ο αριθμός των ψηφοφόρων μας  μειωθεί, τότε οφείλουμε να εξετάσουμε και ν' αναθεωρήσουμε την ακολουθούμενη πολιτική …

- Ποιος θα κριθεί, η νέα ηγεσία στο σύνολό της, ή μόνο ο Νικόλας Παπαδόπουλος;

Μ.Κ.:  Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην  Κύπρο κατά κανόνα τα κόμματα είναι αρχηγικά, προεδροπαγή. Δεν είναι μυστικό ότι στο ΔΗΚΟ, όπως αρκετές φορές στο παρελθόν έτσι και σήμερα, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων του Προέδρου με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας. Η διαφορά έγκειται στο ότι επί Καρογιάν οι διαφωνίες με την πολιτική του διατυπώνονταν με πολύ έντονο και επιθετικό τρόπο, ενώ τώρα  οι αντιδράσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος, παραμένουν πιο ήπιες.

- Ανάμεσα σ΄ αυτούς που διαφωνούν είναι και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος;

Μ.Κ.:  Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν θέματα στα οποία ναι, διαφωνώ. Δεν διαφωνώ εκ προοιμίου, ούτε ακολουθώ μια εσωκομματικά παραταξιακή τακτική. Απλώς εκεί που διαφωνώ δεν διστάζω να το λέω ακόμα και δημόσια. Θεωρώ ότι έφθασε η ώρα μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες να λέμε στον κόσμο γενικά και στους ψηφοφόρους μας ειδικότερα την αλήθεια!

- Αφού λοιπόν πρέπει ο κόσμος να μαθαίνει την αλήθεια, θέλω να ρωτήσω την άποψη σας για τις "μεταγραφές" που ανακοινώθηκαν σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του κόμματός σας…

Μ.Κ.:  Σίγουρα έχω άποψη για τις κινήσεις αυτές, αλλά θεωρώ σκόπιμο προτού τις δημοσιοποιήσω να τις καταθέσω στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

- Να υποθέσω ότι δεν δώσατε τη συγκατάθεση σας για την πραγματοποίηση των κινήσεων αυτών;

Μ.Κ.:  Τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου τον ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρος με ορισμένους συνεργάτες του…

- Άρα η άποψή σας θα διατυπωθεί κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο.

Μ.Κ.:  Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε…. Κοιτάξτε, για μένα  το ζητούμενο είναι αν με το ψηφοδέλτιο δίνουμε την εικόνα ενός ανανεωμένου κόμματος που μπορεί να διευρύνει την επιρροή του πέραν του κομματικού χώρου. Αυτό κατ' εμένα δεν επιτυγχάνεται αυτόματα με την τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο ατόμων που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους. Η διεύρυνση εξαρτάται από την γενικότερη πολιτική και τα μηνύματα που στέλλονται. Μια γενική τοποθέτηση που έχω κάνει και στο παρελθόν και μπορώ να επαναλάβω είναι ότι δεν συμφωνώ με τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια οποιουδήποτε κόμματος,  υποψηφίων από άλλους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους. Όταν ένα κόμμα απευθύνεται στο λαό οφείλει να έχει ξεκάθαρες θέσεις και να στέλλει ξεκάθαρα μηνύματα. Με βάση το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα οι πολίτες δεν δίνουν την ψήφο τους σε άτομα, αλλά κόμματα. Άλλο θέμα ο σταυρός προτίμησης. Άρα ο ψηφοφόρος όταν επιλέγει κόμμα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η πολιτική, ποια η ιδεολογία και ποιες οι τοποθετήσεις του κόμματος αυτού. Το να έχεις ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συναντάς υποψηφίους που προέρχονται από την Αριστερά και φθάνουν μέχρι τη Δεξιά δεν αποτελεί ειλικρινή αντιμετώπιση των πολιτών. Ποιά πολιτική θα εφαρμόσουν αν εκλεγούν; Ποια ιδεολογία θα ακολουθήσουν; Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάρκετινγκ όπου προκειμένου να πουλήσουμε προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον κόσμο!

- Κάποια προβεβλημένα στελέχη του ΔΗΚΟ επέλεξαν να θέσουν εαυτούς εκτός ψηφοδελτίου. Πως κρίνετε την απόφαση τους αυτή;

Μ.Κ.:  Όταν κάποιος επικαλείται πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους για να μην συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, αυτό αποτελεί σύμπτωμα εσωκομματικού προβλήματος, το οποίο επαναλαμβάνω πρέπει ν' αντιμετωπιστεί.

- Πώς;

Μ.Κ.:  Πρέπει να υπάρξει μια συνεχής προσπάθεια συναίνεσης και σύνθεσης απόψεων. Δεν μπορεί η ηγεσία να επιβάλει την άποψή της μέσω μιας μόνιμης πλειοψηφίας επί μιας σταθερής και μόνιμης μειοψηφίας. Δεν μπορείς να αγνοείς συνεχώς αυτούς που διαφωνούν, διότι σε κάποια στιγμή θα τους χάσεις. Πρέπει να γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη με άλλα κόμματα, πόσο μάλλον εντός του κόμματος μας. Δεν υπάρχει το απόλυτα σωστό και το απόλυτα λάθος. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στις βασικές θέσεις αρχής, γιατί να μην προσπαθήσουμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη και στις επί μέρους πολιτικές και την υλοποίηση τους;

- Μπορεί ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος ν' αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία;

Μ.Κ.:  Εγώ είμαι πρόθυμος και έτοιμος να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυτό πρέπει να το θέλουν κι άλλοι. Στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στον Πρόεδρο του Κόμματος να ανάψει το πράσινο φως. Ακριβώς επειδή είναι ο Πρόεδρος, είναι και αντικειμενικά δική του  ευθύνη. Πρέπει να πω ότι συζήτησα μαζί του το θέμα αυτό. Δεν το απορρίπτει, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είδα συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΔΕΝ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΡΙ

Ο Μάρκος Κυπριανού είχε ξεκαθαρίσει από την ανάληψη των καθηκόντων του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν διεκδικεί Πολιτειακά αξιώματα. Στη συνέντευξη στον "Ρ" αιτιολογεί γιατί στις επικείμενες εκλογές δεν διεκδικεί βουλευτική έδρα:

Μ.Κ.: Πήρα την απόφαση αυτή, και σε ανύποπτο χρόνο, για δύο λόγους: Πρώτα επειδή θεωρώ ότι έτσι μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός στα κομματικά μου καθήκοντα. Όταν οι άλλοι θα κυνηγούν σταυρούς προτίμησης και θα προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες εκλογής στη Βουλή, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την προώθηση του ίδιου του κόμματος. Από την άλλη εκλέγηκα τρεις φορές βουλευτής, είχα μια μακρόχρονη παρουσία και συμβολή στο κοινοβουλευτικό έργο, οπότε είναι ένας τομέας της πολιτικής  που σ’ αυτήν την φάση δεν νοιώθω ότι έχω κάτι περισσότερο να προσφέρω. Η βουλευτική ιδιότητα δεν μπορεί να γίνεται επάγγελμα.

- Διετελέσατε βουλευτής, Υπουργός, Ευρωπαίος Επίτροπος. Να υποθέσουμε ότι πλέον δεν έχετε άλλες φιλοδοξίες;

Μ.Κ.: Δεν θεωρώ ότι ο κύκλος μου στην πολιτική έχει κλείσει. Αν πίστευα κάτι τέτοιο θα έμενα στο σπίτι μου. Απλώς σ' αυτή τη φάση επέλεξα ν' ασχοληθώ με τα κομματικά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε δύο ή πέντε χρόνια. Για παράδειγμα αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό θέλω να είμαι παρών, διότι θεωρώ ότι με βάση τις εμπειρίες μου μπορώ να προσφέρω και να συμβάλλω  προς την κατεύθυνση εφαρμογής της λύσης. Αλλά και σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, πάλι θα θέλω να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, οι οποίες, πρέπει να το πω, αυτή τη φορά θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και δύσκολες…

- Αρκετοί ισχυρίζονται ότι ο λόγος που κατά κάποιο τρόπο επιλέγετε σήμερα να είστε στη σκιά, είναι επειδή σας κυνηγά ακόμη ο εφιάλτης του Μαρί…

Μ.Κ.: Το θέμα αυτό έχει λήξει! Ήταν μια άσχημη εμπειρία από την οποία σίγουρα βγήκα σοφότερος αλλά και ταπεινότερος, όμως είναι κάτι που έχω αφήσει πίσω μου. Ακολουθήθηκε μια δικαστική διαδικασία που άδικα κάποιοι με είχαν εμπλέξει, η οποία όμως ολοκληρώθηκε θετικά για μένα, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Άρα όχι, δεν με κυνηγά κανένας και τίποτε. Όποιος το εγείρει πλέον είναι κακοπροαίρετα και με πολιτική σκοπιμότητα. Και βεβαίως δεν αποφεύγω την έκθεση μου στη λαϊκή ψήφο. Αντίθετα θυμίζω ότι στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου δεν έχω διοριστεί, αλλά έχω εκλεγεί σε διαδικασία με την συμμετοχή του  συνόλου των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.