20/02/2016 15:38:00

Πλησιάζουν εκλογές. Το καταλαβαίνεις απο τα γλοιώδη χαμόγελα που στάζουν σιρόπι, από τις χωρίς λόγο και αιτία χειραψίες, το όψιμο ενδιαφέρον για την περιπέτεια υγείας  που πέρασες πριν μερικά χρόνια και βεβαίως από τις γιγάντιες διαφημίσεις που σου κόβουν τον ήλιο. Πλησιάζουν εκλογές. Όπου νάναι θα αρχίσει και πάλι η ηχορύπανση, οι υποσχέσεις, οι συγκεντρώσεις, τα συνθήματα, τα κούφια λόγια και οι ανιαρές τηλεοπτικές προεκλογικές κοκορομαχίες.


Μια απο τα ίδια. Η ίδια "συνταγή επιτυχίας" που επαναλαμβάνεται  τέσσερις δεκαετίες τώρα. Δεν ξέρω αλλά αυτο το συνεχές "
replay" με κουράζει αφάνταστα. Εχω βαρεθεί να ακούω πόσο σωστοί, έντιμοι  και ανιδιοτελείς είναι οι μεν, σ αντίθεση με τους δε που είναι πάντα λανθασμένοι, σκάρτοι και συμφεροντολόγοι. Για όλα τα στραβά κι ανάποδα φταίνε οι απέναντι, "εμείς εν τζιαι"…

Μπορεί να ακουστεί τρελό, αλλά θα εκτιμήσω αφάνταστα  το κόμμα, ή τον βουλευτή εκείνο που αφού απαρνηθεί τις φανφάρες, τα πυροτεχνήματα, τα φρου-φρου και τα αρώματα, σταθεί απέναντι απο το ψηφοφόρο για να πει τι αυτός δεν κατάφερε να κάνει στην πενταετία που τελειώνει, ποιες δικές του υποσχέσεις άφησε στο χαρτί, ποια λάθη διέπραξε αυτός κι όχι οι άλλοι στο διάστημα που ήταν στη Βουλή. Να σταθεί απέναντι στον πολίτη και να κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική του. Κι οταν θα έρθει η ώρα των προεκλογικών δεσμεύσεων να κρατήσει τον πήχη μεχρι εκεί που φθάνει το μπόι και οι δυνατότητες του. Απο ψεύτικα και μεγάλα λόγια μπουχτίσαμε, χιλιες φορές προτιμότερο τα λίγα και τα εφικτά!

Σε μια Πολιτεία που τα παρακμιακά φαινόμενα διαιωνίζονται, σε μια χώρα που οι χειρισμοί των κρατούντων την έριξαν στο καναβάτσο, οι πολιτικοί δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως να μην συμβαίνει τίποτε και πολύ περισσότερο ως να μην φταίνε σε τίποτε για την κατάντια του τόπου. Είναι καιρός να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, ν' αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες και ν' αλλάξουν ρότα. Ας κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα για αποκατάσταση του ονόματος της Πολιτικής και των πολιτικών. Το ερώτημα βέβαια είναι αν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοκριτικά και συνάμα δημιουργικά. Οι μήνες που έρχονται θα μας δώσουν την απάντηση…