10/01/2016 18:42:00

Να δείτε που και πάλι ορισμένοι θα επιστρατεύσουν τον Καβάφη. Θα θυμηθούν για άλλη μια φορά "τους οδοιπόρους για τα Σούσα", τον Αρταξέρξη, τις "σατραπείες και τα τέτοια". Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά: το έργο το έχουμε ξαναδεί όταν στην "Αυλή του Μονάρχη" βρέθηκαν οι Αναστασιάδης, Χατζηδημητρίου, η Πραξούλα κι ο Δρουσιώτης.

Το εύκολο είναι να λες "Όχι", μαγκιά το αντίθετο. Το εύκολο για τον Άντρο Κυπριανού θα ήταν, προτάσσοντας τη γνωστή φρασεολογία, να απορρίψει την πρόσκληση Τσαβούσογλου. Αντίθετα η αποδοχή της δείχνει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έχει το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσει τον "αντίπαλο" στα ίσια και μάλιστα μέσα στο άντρο του.

Το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με ευχολόγια, βρυχηθμούς και εύηχα, κενά συνθήματα . Ο διάλογος είναι η μόνη οδός. Και από τη στιγμή που ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε καλεί να συζητήσεις μαζί του και μάλιστα στην Άγκυρα τρόπους υπερπήδησης των εμποδίων που παραμένουν, θα ήταν τουλάχιστον ανοησία και επιπολαιότητα να αρνηθείς. Εξάλλου πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε από στόματα απορριπτικών την άποψη ότι "δεν είναι με τους Τουρκοκύπριους που πρέπει να συνομιλούμε, αλλά με την ίδια την Άγκυρα"; Δεν ένιαι άραγε η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεκαετίες τώρα διακηρύττει ότι το "κλειδί της λύσης" δεν βρίσκεται στη Λευκωσία, αλλά στην Τουρκία; Ε λοιπόν, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Η τριμελής αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ δεν μεταβαίνει στην Άγκυρα για διακοπές, ούτε για να υποβάλει τα ...σέβη της όπως κακοπροαίρετα ορισμένοι διαδίδουν. Πάει για να διερευνήσει προθέσεις, να καταθέσει σκέψεις και να ανταλλάξει απόψεις. Και αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανούσε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι στ´ αλήθεια είναι αυτό που μας φοβίζει; Και να ήθελε, που δεν έχει τέτοια πρόθεση, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να δεσμεύσει κανένα. Θέμα "αναγνώρισης του κατακτητή" δεν υπάρχει, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Παρατραβηγμένο είναι επίσης το επιχείρημα ότι με την αποδοχή της πρόσκλησης ο κ. Κυπριανού σιγοντάρει δήθεν τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας. Με όλο το σεβασμό, αλλά η όποια αρνητική κριτική μάλλον απορρέει από λυσοφοβικά σύνδρομα. Δυστυχώς είναι κάποιοι που τρέμουν με την ιδέα και μόνο επίτευξης προόδου. Έχουν ταμπουρωθεί πίσω από μαξιμαλιστικές θέσεις και δεν δέχονται "μύγα στο σπαθί τους". Ορισμένοι δε απ´ αυτούς στηριγμένοι πάνω στα αδιέξοδα του Κυπριακού, έχουν οικοδομήσει πολιτικές καριέρες  και κάστρα που μας κρατούν εγκλωβισμένους στην εθνική μας μοναξιά...

Εν κατακλείδι: Η θετική απάντηση στην πρόσκληση Τσιαβουσογλου - κάποιοι ας την ονομάσουν πρόκληση, δεν έχει σημασία, αυξάνει τις μετοχές του Γ.Γ. στο πολιτικό χρηματιστήριο. Την ίδια συμπεριφορά πρέπει αν επιδεικνύουν όλοι όσοι επιθυμούν ειλικρινώς λύση του Κυπριακού. Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει και ο καθείς οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του...