18/10/2015 14:41:00

Δικοινοτική Διζωνική  Ομοσπονδία δεν θέλουμε! Είτε επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο στον κόσμο, είτε επειδή δεν μπορεί να καταστεί λειτουργική, είτε επειδή είναι ρατσιστική, είτε, είτε, είτε... Το ερώτημα όμως είναι τι αντιπροτείνουμε.

Κάποιοι θα πουν: Ενιαίο Κράτος! ίσως να ήταν ευχής έργο, όμως δυστυχώς η επιστροφή στο 1960 είναι ανέφικτη: Από τότε μέχρι σήμερα έχει χυθεί πολύ νερό, ή για να ακριβολογούμε  πολύ αίμα στις μυλόπετρες του διχασμού. Μεσολάβησε ένας πόλεμος, ασκήθηκε βία, μεγάλωσαν τρεις ολόκληρες γενιές σε συνθήκες διαχωρισμού και καχυποψίας. Η φιλολογία λοιπόν περί ενιαίου είναι άνευ αντικειμένου . Άσε που όταν μας δώσανε τη συγκεκριμένη μορφή Κράτους οι ακραιφνείς εθνικιστικές ένθεν και ένθεν φρόντισαν να τη καταλύσουν

Ορισμένοι άλλοι σε στιγμές εθνικού παροξυσμού φωνάζουν το σύνθημα "Απελευθέρωση - επιστροφή"!  Πάλι καλά που δεν προσθέτουν και το "Ένωση" ... Δεν είναι επειδή είμαστε ηττοπαθείς, ή απάτριδες όπως ορισμένοι θα ισχυριστούν. Είναι επειδή δεν μπορούμε να καλλιεργούμε μια εικόνα "παρανοϊκής αυταπάτης". Δυστυχώς ο "μαρμαρωμένος Βασιλιάς" και ο Βασιλιάς Αλέξανδρος δεν ζουν, ενώ στην διεθνή σκακιέρα θαύματα οι κινήσεις δεν καθορίζονται με γνώμονα τον ευσεβοποθισμό ή το δίκαιο, αλλά με τα συμφέροντα.

 Αρκετοί πολέμιοι της ΔΔΟ εισηγούνται  τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν: Γιατί να μπούμε σε περιπέτειες, γιατί να διακιντυνέψουμε να χάσουμε την αναγνωρισμένη κρατική μας οντότητα; Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων είναι "η δεύτερη καλύτερη λύση". Έλα όμως που δεν είναι! Ας μην μας παραπλανεί η εύθραυστη ειρήνη, η επίπλαστη σχετική ασφάλεια, όπως επίσης και η εντός ή εκτός εισαγωγικών ευημερία που παρατηρείται σήμερα στην Κύπρο. Η εικόνα αυτή μπορεί ν ανατραπεί μέσα σε μια νύχτα.. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η κατάσταση πραγμάτων δεν είναι στατική. Η διαιώνιση του σημερινού στάτους κβο αυξάνει τον αριθμό των εποίκων στα κατεχόμενα, μονιμοποιεί τα διαχωριστικά στοιχεία, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αναγνώρισης του Ψευδοκράτους, χαλαρώνει τους δεσμούς μεταξύ ε/κ και τ/κ, με απλά λόγια εδραιώνει τη διχοτόμηση!

Άρα κοντολογίς το δίλημμα που τίθεται δεν είναι μεταξύ ΔΔΟ και Ενιαίου κράτους, ή ΔΔΟ και απελευθέρωσης. Το δίλημμα είναι μεταξύ μιας συμβιβαστικής, έντιμης, λειτουργικής, διεθνώς αποδεκτής  λύσης που θα στηρίζεται σε ένα δικό μας μοντέλο Δικοινοτικής, διπεριφεριακής  Ομοσπονδίας από τη μία και λύσης διχοτόμησης από την άλλη. Δυστυχώς αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο, έτσι έχουν τα πράγματα. Κι ο καθένας ας αποφασίσει...