27/09/2015 10:23:00

 

Ο Παπά - Αντρέας Κεφαλογιάννης έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται. Στ´ Ανώγεια της Κρήτης επί συνόλου 1000 και πλέον ψηφοφόρων η "Χρυσή Αυγή" δεν πήρε ούτε μια ψήφο. Θυμάμαι όταν το Πάσχα μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο χωριό του ήταν κατηγορηματικός: 

- Το χώμα που πατούμε είναι ζυμωμένο με το αίμα των αγωνιστών της αντίστασης. Εδώ μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν τι θα πει φασισμός. Γι' αυτό  οι Ανωγειάτες, Γιώργη, φασίστες δεν ψηφίζουν!

Δημοκρατικές, προοδευτικές παραδόσεις όμως έχει και η Λέσβος. Ποιος άραγε δεν γνωρίζει για τον πατριωτισμό και τη λεβεντιά που επέδειξαν οι Μυτιληνιοί στους σύγχρονους αγώνες της χώρας; Εξάλλου από κει μέχρι το νησί της εξορίας και του μαρτυρίου - τον Άη- Στράτη, είναι δεν είναι 40 ναυτικά μίλια. Ωστόσο σ´ αντίθεση με τ´ Ανώγεια, στη Λέσβο η "Χρυσή Αυγή" όχι μόνο έχει σημαντική παρουσία, αλλά κατάφερε κι αύξησε τα ποσοστά της σε σύγκριση με το Γεννάρη κατά 70%. Σχεδόν ένας  στους 12 κατοίκους του νησιού, ή αν προτιμάτε πραγματικούς αριθμούς, 4223 από τις 54200 ψηφοφόρους που πήγαν στην κάλπη έδωσαν την ψήφο τους στη "σπορά των νικημένων του 1945, στους εθνικιστές,  εθνικοσοσιαλιστές, στους φασίστες»....

Συμπέρασμα; Οι παραδόσεις, η ιστορία και οι καταβολές από μόνες τους δεν διαμορφώνουν, ούτε κερδίζουν συνειδήσεις. Εκτός από τη διαπαιδαγώγηση και το παράδειγμα υπάρχει ανάγκη σωστών πολιτικών. Και αν όντως η Ελληνική Πολιτεία θέλει να φράξει το δρόμο στη "Χρυσή Αυγή" οφείλει να κτυπήσει το θηρίο στη φωλιά του, να συνθλίψει τ αυγά εκεί που σκάνε το τσόφλι.

Κοντολογίς: Χρειάζεται κοινωνική πολιτική, χρειάζονται μέτρα για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι φασίστες, όπως και στα χρόνια του Μεσοπολέμου, έτσι και τώρα, εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση που δημιούργησε η οικονομική κρίση, όπως επίσης και την σ´ ένα βαθμό δικαιολογημένη ανασφάλεια που προκαλούν στους κατοίκους των νησιών τα κύματα των μεταναστών που κατακλύζουν το Αιγαίο. Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία με την όλη συμπεριφορά της - εγώ θα τη χαρακτήριζα πολιτική αδιαφορία, επέτρεψε στα ακραία στοιχεία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να  μεταφράσουν σε ψήφους την ξενοφοβία, τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και την απαξίωση των θεσμών. Τι κι αν λίγες μέρες  πριν τις εκλογές ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε, έστω και με καθυστέρηση δυο χρόνων, την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα, τι κι αν στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ευρέως η ομολογία του για την φασιστική ταυτότητα του κόμματός του. Παρ´ όλο τούτου και πολλών άλλων, 380 χιλιάδες Έλληνες τον... τίμησαν με τη ψήφο τους. Είναι όλοι αυτοί συνειδητοποιημένοι φασίστες; Όχι βέβαια, οι πλείστοι μάλλον έξ αυτών δεν μπορούν να διανοηθούν καν ποιες συνέπειες  μπορεί να έχει ακόμη και πάνω στους ίδιους  η επικράτηση του Εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Απλά η χώρα θερίζει ό ,τι το σαθρό πολιτικό σύστημα και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της μεταπολίτευσης έσπερναν τόσα χρόνια!

Και επειδή το φαινόμενο της αναβίωσης του φασισμού δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά Ελληνικό, πολύ φοβούμαι ότι ανάλογη εικόνα μπορεί να αντικρύσουμε σύντομα κι εμείς εδώ στην Κύπρο. Ήδη οι κήρυκες του ρατσιστικού μίσους  παρελαύνουν καθημερινά από τις ραδιοφωνικές συχνότητες, ενώ τα συνθήματά τους "κοσμούν" τις κερκίδες των γηπέδων μας.

Τρεις είναι οι κατηγορίες μέτρων που η Πολιτεία οφείλει να λάβει προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα: Κοινωνικά - οικονομικά μέτρα για βελτίωση των συνθηκών ζωής κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές, ενημέρωση - διαφώτιση - μόρφωση πρωτίστως της νεολαίας και μέτρα κατασταλτικά. Την ίδια στιγμή οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες οφείλουν ο καθένας στο χώρο και με τον τρόπο του ν´ αντιδράσει αποφασιστικά στους σταυροφόρους του μίσους και της ανθρωποφαγίας. Αν και στο κεφάλαιο αυτό επιδείξουμε τη γνωστή τακτική της αδιαφορίας, της αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας, δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα οι " εκ φύσεως ανώτεροι" με τη ψήφο μάλιστα παρασυρμένων λαϊκών μαζών να βρεθούν - αν δεν βρίσκονται ήδη, στα κέντρα λήψεως  αποφάσεων...