19/12/2014 17:43:00

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να θέσει στο μικροσκόπιο της έρευνας της όλα ανεξαίρετα τα συμβόλαια που εχουν υπογραφεί απο τους αρμόδιους του ΤΕΠΑΚ και αφορούν και στα 60 κτίρια του Πανεπιστημίου.
Αυτο τόνισε σε συνεντευξή του στο Καναλι 6 και στο Γιώργο Παυλίδη ο Γενικός Ελεγκτης Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Υπηρεσια του κανει " φύλλο και φτερό" όλα τα συμβόλαια που βρίσκονται ενώπιον της.
Ο Γενικός Ελεγκτής αποκαλυψε ότι περαν των τεσσάρων υποθέσεων που αφορούν στους κύριους Χατζηγεωργίου και Αχιλλιδη, η Υπηρεσία του εχει παραδωσει πρόσφατα στην Αστυνομία άλλους πεντε φακέλους με συμβόλαια που αφορούν ισάριθμα κτίρια του ΤΕΠΑΚ. Σ´ αυτα, όπως και στα προηγούμενα, επεσήμανε, υπαρχουν ενδείξεις και στοιχεία που μαρτυρούν υπερχρεώσεις και κατ´ επεκταση διασπάθιση δημοσίου χρήματος. "Οταν ειδα τους όρους των συμβολαίων αυτών", δήλωσε κατα λέξη ο κύριος Μιχαηλίδης, "δεν πίστευα στα ματια μου"! "Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, να βλέπεις ένα τέτοιο τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος".
Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι ο χειρισμός των στεγαστικών προγραμματων του ΤΕΠΑΚ ανατέθηκε αποκλειστικά σε τεχνοκράτες, χωρις ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός εσωτερικού τεχνικού ελέγχου, ο οποίος να μπορει να ελεγξει τους τεχνοκράτες. Επισης χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το ότι για τις αλλαγες των συμβολαίων και τις επιπρόσθετες απαιτησεις των εργολάβων, τις αποφασεις τις έπαιρναν και πάλι οι ίδιοι οι τεχνοκράτες, κατι που δεν συμβαίνει σε άλλα εργα του Δημοσίου. Πάντως ο κύριος Μιχαηλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφασεις των τεχνοκρατών να λαμβάνονταν με τη σύμφωνο γνωμη, ή ακόμη και με την έγκριση ανώτερων αρμοδίων Αρχών του Πανεπιστημιου. Ξεκαθάρισε ωστόσο ´οτι αυτο ειναι κάτι που θα εξετάσουν οι Ανακριτικές Αρχές.

Σε άλλο σημείο της συνεντευξής του ο Γενικός Ελεγκτης ανέφερε ότι οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν εκ μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τη διαχείρηση των ζωικών αποβλήτων ειναι πολυ ασύμφορες για το Κρατος. Οι συμβάσεις αυτες, πρόσθεσε, εχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα και προνοουν δαπάνες 2-3 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τη στιγμη που σύμφωνα με την Υπηρεσια του, το ύψος δεν πρέπει να ξεπερνά τις €900 000!. Στα εφτά χρονια που βρίσκεται σε ισχυ η εν λόγω σύμβαση, ανέφερε ο κύριος Μιχαηλίδης, το Κρατος ουσιαστικά ξόδεψε γύρω στα 15 εκατομμύρια περισσότερα απο αυτά που δικαιολογούν οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας του. Ο Γενικός Ελεγκτης κάλεσε το Υπουργειο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα ώστε αυτή η "αιμορραγία δημοσίου χρήματος", όπως τη χαρακτήρισε, να σταματήσει χωρις άλλη καθυστερηση.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης  αποκάλυψε τέλος ότι στο γραφειο του έφθασαν παράπονα για συμβόλαια που υπέγραψαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και αφορούν σε ανέγερση, ή βελτιώσεις δημοσίων σχολείων. Εκ πρωτης όψεως, επεσήμανε, φαινεται να υπάρχει προβλημα στον τρόπο διαχείρησης των συμβολαίων αυτών, ενω θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εχουν γινει εκπτώσεις τόσο σε ότι αφορά στην ποιότητα των κτιρίων, στο χρόνο παράδοσης των έργων, όσο επισης και στον τρόπο χειρισμού επιπρόσθετων απαιτήσεων των εργολάβων.