11/11/2014 23:26:00

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΖΩΗ
( ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ 2011)

Το περιβάλλον, ως θεματολογία, έχει τη θέση του στο ραδιοπρόγραμμα του ΑΣΤΡΑ από ιδρύσεως του σταθμού. Τη δεκαετία του 90 η εκπομπή για το περιβάλλον ήταν ωριαία, μεταδίδετο κάθε Τετάρτη στις 18.00 και  έφερε την εύγλωττη ονομασία  "Η Αυλή της  Γης".  Την επιμέλεια είχαν τα αδέλφια Ξένια και Μιχάλης Λοϊζίδη.
Η επιτυχία της "Αυλής της Γής" οδήγησε την Διεύθυνση του σταθμού στην απόφαση να μεταφέρει την εκπομπή με τη μορφή εβδομαδιαίου ενθέτου στην πρωϊνή ενημερωτική ζώνη του ΑΣΤΡΑ. Έτσι εδώ και δέκα χρόνια το ένθετο για το περιβάλλον μεταδίδεται κάθε Τετάρτη από τις 8.30 έως τις 9.00, και φέρει την ονομασία "Περιβάλλον και ζωή" . Την επιμέλεια έχουν οι Μιχάλης Λοϊζίδης και Γιώργος Παυλίδης.
Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το ένθετο φιλοξένησε εκατοντάδες ειδικούς επιστήμονες, λειτουργούς αρμοδίων υπηρεσιών, επαγγελματίες, αξιωματούχους του Κράτους και της Πολιτείας και γενικά άτομα που άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Αξιοποιώντας τη διαδραστικότητα του ραδιοφώνου οι παραγωγοί της εκπομπής βρίσκονται συνεχώς σε ανοικτό διάλογο με τους ακροατές, απαντούν σε ερωτήσεις, προβάλουν θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό και γενικά προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό που όλοι ονομάζουμε "περιβαλλοντική συνείδηση".
Η πλούσια θεματολογική γκάμα, ο επαγγελματισμός, η συμμετοχή των ακροατών μέσω μηνυμάτων και το ελεύθερο, δημοκρατικό στυλ του ενθέτου, ανάδειξαν το "Περιβάλλον και ζωή" ως μία από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του ΑΣΤΡΑ.
Σημειώνεται ότι το 2009 το ένθετο κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Διαγωνισμό γύρω από θέματα που το Ευρωκοινοβούλιο έχει στις πρωτεραιότητές του.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στη βάση της θεματολογίας του ενθέτου, ο ΑΣΤΡΑ σε συνεργασία με διάφορους φορείς πραγματοποιεί ειδικές ημερίδες και ανοικτές  εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Επίσης με παρότρυνση των ακροατών και με πρωτοβουλία των παραγωγών του ενθέτου, ο ΑΣΤΡΑ υιοθέτησε την ιδέα, καθιέρωσε και εν τέλει θεσμοθέτησε το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος. Τα πρώτα δύο χρόνια το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον εκδρομικό χώρο των Πλατανιών, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Πάρκο Αθαλάσσας. Φέτος με απόφαση του Δ.Σ. το 5ο Φεστιβάλ του ΑΣΤΡΑ θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο της Ακρόπολης και θα έχει αναβαθμισμένη θεματολογία και περιεχόμενο.