11/11/2014 23:07:00

Λεμεσός 22/9/2011

….Τέτοιες στιγμές συνειδητοποιείς ότι στις πλείστες των περιπτώσεων την ποίηση δεν μπορείς να την ερμηνέψεις, ούτε να την εξηγήσεις. Την ποίηση τη νιώθεις, την αισθάνεσαι, τη βιώνεις….

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, 
Σ αυτούς τους πλαστικούς καιρούς, στην εποχή του fast food, του εύπεπτου και του φτηνού, ο στίχος του Παύλου Λιασίδη εμπεριέχει το στοιχείο της ανατροπής. Είναι ένας στίχος γεμάτος αλήθεια, γεμάτος όραμα, ένας στίχος με το πρόσωπο στραμένο στο μέλλον.
 Ποιοτικό είναι το μήνυμα που αντέχει στο χρόνο, η πραγματική ποίηση είναι αυτή που παραμένει επίκαιρη, είναι αυτή που σ’ αγγίζει, σε ταξιδεύει ή σε προβληματίζει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και ο Παύλος Λιασίδης  είναι ένας κατ’ εξοχή διαχρονικός ποιητής. Στίχοι που γράφτηκαν πριν από μισό και πλέον αιώνα κουβαλούν μηνύματα σύγχρονα, επίκαιρα, μηνύματα που δεν έχασαν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους.

Ο ΑΣΤΡΑ ξεκίνησε να μεταδίδει ποίηση εδώ και 15 χρόνια. Στην αρχή η πρωτοβουλία ξάφνιασε, και δεν έτυχε ιδιαίτερα μεγάλης υποστήριξης. Σιγά – σιγά  όμως κέρδισε τους ακροατές και σταδιακά κατέστη το στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί το σταθμό μας από τους υπόλοιπους.
Ελπίζω να μην ακουστεί υπερβολικό ή ως δείγμα υπεροψίας, όμως έχω την εντύπωση ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού άκουσαν για πρώτη φορά ποίηση του Λειβαδίτη, του Κατσαρού, του Σαχτούρη, του Γαβριήλ παπά, ακόμη και του Λιασίδη, όχι από το δάσκαλο ή το φιλόλογό, αλλά από τον ΑΣΤΡΑ. 
Για μένα η πιο μεγάλη ικανοποίηση είναι να παίρνω μηνύματα από ακροατές που βρίσκονται στα γραφεία, στα πανεπιστήμια, ακόμη και στη σκαλωσιά – και αυτό είναι πραγματικότητα, με αίτημα ν ακούσουν ποίηση του Καρνέρα, του Μαγιακόφσκι, του Λόρκα.

Η αποψινή εκδήλωση είναι η συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων που ο σταθμός μας διοργανώνει, στην προκειμένη περίπτωση συνδιοργανώνει με το Δήμο Αγίου Αθανασίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του βασικού του συνθήματος, ότι «Ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι μόνο ραδιόφωνο».
 Βεβαίως ο ΑΣΤΡΑ είναι ραδιόφωνο, την ίδια στιγμή όμως έχει μια πλούσια δράση σε πολλούς άλλους τομείς. Ο σταθμός μας διοργανώνει βραδιές ποίησης, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, δημόσιες συζητήσεις, προβολές, φεστιβάλ περιβάλλοντος και πολιτισμού, διοργανώνει κρουαζιέρες, εκδρομές, καλλιτεχνικές βραδιές – ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι μόνο ραδιόφωνο! Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο έχουμε τη συμπαράσταση και τη στήριξή σας.

Προτού κατέβω από το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης:
Ένα μεγάλο λοιπόν ευχαριστώ στους ηθοποιούς Αντρέα Ξιουρή και Πόπη Αβραάμ, στο αγαπητό φίλο Νίκο Βατυλιώτη, στο Μιχάλη Ττερλικά και τη μουσική του παρέα «μούσα», στο Κούλη Θεοδώρου, στο ερευνητή του έργου του Παύλου Λιασίδη Θωμά Συμεού, στο  Πασχάλη Παπαπέτρου, και γενικά σ όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. 
Τέλος εκ μέρους του ΑΣΤΡΑ ευχαριστώ το δήμαρχο και γενικά το Δήμο Αγίου Αθανασίου για τη φιλοξενεία και βεβαίως όλους εσάς που είστε απόψε εδώ μαζί μας!
Να στε όλοι καλά και να χαίρεστε!