11/11/2014 23:27:00

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 15ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΤΣΙΩΝ: 8/12/09Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, νυν και πρώην, αγαπητοί φίλοι και φίλες του ΑΣΤΡΑ καλώς βρεθήκαμε και πάλι σ’ αυτή την εκδήλωση του σταθμού που χθες συμπλήρωσε 15 χρόνια ζωής, 15 χρόνια πολυδιάστατης προσφοράς, 15 χρόνια γεμάτα όνειρα…

Όταν το 1994 αποφασιζόταν η δημιουργία, ή για ν ακριβολογούμε η επαναλειτουργία του ΑΣΤΡΑ με καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι νέοι μέτοχοι είχαν μια ευγενή φιλοδοξία: Να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό από τους άλλους σταθμό, ένα σταθμό με προοδευτική κατεύθυνση αλλά με ανοικτούς ορίζοντες, ένα σταθμό που δεν θα ήταν απλώς χαμάλης ειδήσεων, αλλά που θα είχε το θάρρος και τη δύναμη ν αναλύει και να βλέπει τις προοπτικές των γεγονότων, ένα σταθμό με άποψη, ένα σταθμό που θα έδινε ποιότητα στην ψυχαγωγία,  ένα σταθμό που θα έβαζε στο επίκεντρο τον απλό πολίτη με τις ανησυχίες, τα προβλήματα, τα όνειρά του,  και βεβαίως μια επιχείρηση που θα μπορούσε να σταθεί, να πατήσει γερά τα πόδια στη γη και να μείνει για πάντα στον απαιτητικό χώρο των ΜΜΕ. 

Βέβαια πολλές φορές μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, μεταξύ της απόφασης και της εφαρμογής της, υπάρχει απόσταση, ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό διάστημα γεμάτο σκαμπανεβάσματα και παλινδρομήσεις. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του ΑΣΤΡΑ. Η υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν με τη γέννηση της ιδέας, αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια, αυτά που εμείς ονομάζουμε πέτρινα χρόνια, ο σταθμός βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες, βασανιστικά διλήμματα  και αντιξοότητες. 
Ο ΑΣΤΡΑ έπρεπε να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και την αρνητική προδιάθεση που κυριαρχούσαν τόσο ανάμεσα στους πολιτικούς, όσο και στους οικονομικούς κύκλους. Παλεύοντας να επιπλεύσει σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό και ενίοτε εχθρικό περιβάλλον, ο σταθμός έπρεπε να μάθει να κολυμπά χωρίς σωσίβια, να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με διαφημιστικά γραφεία και γραφεία δημοσίων σχέσεων, ενώ το πιο σημαντικό, έπρεπε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Όφειλε να πείσει στην πράξη ότι αποτελεί την «άλλη φωνή» στα ραδιοφωνικά ερτζιανά, να εκπέμψει μια διαφορετική ποιότητα, να καλλιεργήσει και να γίνει φορέας μιας εναλλακτικής κουλτούρας στο χώρο των ΜΜΕ. Όλα αυτά απαιτούσαν πολλή, μεθοδευμένη και σκληρή δουλειά, ανοίγματα, έξυπνες, πρωτοποριακές  κινήσεις και διάλογο. Δεν θα ισχυριστώ ότι παίρναμε πάντα τις σωστές αποφάσεις, ούτε ότι δεν κάναμε λάθη. Και λανθασμένες κινήσεις έγιναν και λάθος αποφάσεις πήραμε. Και για τα όποια  λάθη κάναμε, το κόστος ήταν βαρύ. Όμως το σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεσαι τα λάθη σου, να διδάσκεσαι απ’ αυτά και το πιο βασικό απ όλα να μπορείς να χαράζεις δρόμους που να οδηγούν στο μέλλον.
     
Σταδιακά και περνώντας συνεχώς μέσα από συμπληγάδες καταφέραμε να οδηγήσουμε το καράβι του ΑΣΤΡΑ στο ανοικτό πέλαγος. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, η οικονομική βάση σταθεροποιήθηκε και ενισχύθηκε ενώ το προϊόν εκπομπής αναβαθμίστηκε. Όταν το 2004 γιορτάζαμε τα δεκάχρονα, εκτιμήσαμε ότι ο ΑΣΤΡΑ κατάφερε να ριζώσει και ότι πλέον δεν υπήρχε  κίνδυνος να σιγήσει. Τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία και τις νέες προοπτικές που δημιουργήθηκαν, ο ΑΣΤΡΑ κατάφερε να ανοίξει νέους ορίζοντες, να ανέβει ακόμη πιο ψηλά στη συνείδηση του κύπριου ακροατή, ν αποκτήσει τις δικές του ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και γενικά να καθιερωθεί ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος, ποιοτικός σταθμός ποικίλης ύλης, μια εύρωστη οικονομικά επιχείρηση. 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο μέσα σε λίγα λεπτά να σκιαγραφήσεις το προφίλ και πολύ περισσότερο να αναφερθείς στην προσφορά ενός σταθμού. Τι να επισημάνω, και τι ν αφήσω εκτός; 

Τα ενημερωτικά προγράμματα του ΑΣΤΡΑ και οι εκπομπές λόγου είναι η ναυαρχίδα του σταθμού. Έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους ακροατές την πληροφόρηση για γεγονότα που συμβαίνουν τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Παρά το δυσβάστακτο κόστος ο ΑΣΤΡΑ διατηρεί την πιο πολυάριθμη συντακτική ομάδα με ανταποκριτές σ όλες τις πόλεις της Κύπρου και στα μεγαλύτερα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, όπως επίσης και ειδικούς συνεργάτες σε μια σειρά από ζητήματα. Ο σταθμός ήταν παρόν σ όλα τα μεγάλα γεγονότα της δεκαπενταετίας, είτε αυτά αφορούσαν το κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της χώρας μας, είτε άλλα θέματα τόσο εντός όσο εκτός Κύπρου. 
Ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι ένα άχρουν, άοσμο και άγευστο κατασκεύασμα. Δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, αλλά τολμά και λέει με θάρρος, παρρησία, με πάθος, αλλά και με ήθος την άποψή του έστω κι αν αυτή ορισμένες φορές ενοχλεί. Εξ’ άλλου ο ελεγκτικός ρόλος και ο καυστικός λόγος της τέταρτης εξουσίας είναι αναγκαίος σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία. Έχω την εντύπωση ότι στον τομέα του ραδιοφωνικού σχολίου, και ειδικά της ραδιοφωνικής σάτιρας, ο ΑΣΤΡΑ οικοδόμησε μια δική του σχολή. 
Οι εξειδικευμένες εκπομπές του σταθμού γύρω από αθλητικά, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, επιστημονικά, πολιτικά, ευρωπαϊκά, διεθνή, μικρά καθημερινά ενίοτε και μεγάλα θέματα προσδίδουν στα ραδιοφωνικά μηνύματα που εκπέμπει ο ΑΣΤΡΑ το βάθος και την ποικιλία που αποζητούν οι ακροατές. 

Τις μουσικές και ψυχαγωγικές εκπομπές του ΑΣΤΡΑ και να θέλεις δεν μπορείς να τις μπερδέψεις μ αυτές των υπολοίπων. Έντεχνο, λαϊκό, ροκ, έθνικ, κλασσικό, κυπριακό, νέο ρεύμα και παλιό όλα τα είδη μαζί και το κάθε ένα ξεχωριστά δημιουργούν μια πανδαισία ήχων ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό. Μυστικό επιτυχίας των μουσικών εκπομπών - η ποιότητα και ο ψηλός βαθμός επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει τους παραγωγούς τους. 

Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και των αθλητικών προγραμμάτων του ΑΣΤΡΑ. Για μας το ποδόσφαιρό δεν είναι πόλεμος, αλλά απλώς ένα άθλημα. Για το λόγο αυτό συνειδητά έχουμε επιλέξει το συνθετικό λόγο και το δημιουργικό διάλογο, αρνούμενοι να μετατρέψουμε τις εκπομπές μας σε καφενεία οπαδών, οι οποίοι έχουν υποβαθμίσει τις αθλητικές εκπομπές σε κερκίδες, ρινγκ και αρένες. Ο ΑΣΤΡΑ ενώνει τη φωνή του μαζί με εκείνους που προτάσσουν το ευ αγωνίζεσθαι, ενώ οι υγιείς φίλαθλοι εκτιμούν το ήθος των αθλητικών μας συντακτών, όπως επίσης την προσπάθεια για προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων αθλημάτων - διότι αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο.

Όταν πριν αρκετά χρόνια ο Τάκης Χατζηγεωργίου έριξε το σύνθημα ότι ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι μόνο ραδιόφωνο, αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν αντελήφθησαν τι ακριβώς ήθελε να πει. Σήμερα βέβαια όλοι βλέπουν και όλοι συνειδητοποιούν ότι η δραστηριότητα του ΑΣΤΡΑ έχει ξεφύγει από τα στενά περιθώρια και συντεταγμένες ενός ραδιοσταθμού. Οι άνθρωποι του ΑΣΤΡΑ δεν κάνουν μόνο ραδιόφωνο, αναλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από κοινωνικά προβλήματα, διοργανώνουν φεστιβάλς, συναυλίες, μουσικές βραδιές, χοροεσπερίδες, πλατιές συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκστρατείες, βραδιές ποίησης, δεντροφυτέψεις, καθαρισμό παραλιών, αθλητικά τουρνουά, αιμοδοσίες, λαϊκές βραδιές, διοργανώνουν εκδρομές και κρουαζιέρες στις οποίες λαμβάνουν μέρος ακροατές και φίλοι του σταθμού, ενώ σημαντικό κρίνεται και το εκδοτικό έργο του ΑΣΤΡΑ. 

Αν μου ζητούσαν να πω σε ποιο τομέα ο ΑΣΤΡΑ έχει πρωτοτυπήσει, ή πιο ορθά ποιο στοιχείο προσδίδει στην ταυτότητά του ένα ξεχωριστό χρώμα και άρωμα, θα απαντούσα μονολεκτικά: Ποίηση! Νομίζω ότι εδώ ο σταθμός μας πρωτοπορεί. Δεν είναι υπερβολή αν υποστήριζα ότι ο ΑΣΤΡΑ κατέβασε την ποίηση από τα σκονισμένα ράφια της βιβλιοθήκης και την έβαλε στ’ αυτοκίνητα, στην εργασία, στην κουζίνα, στο εργαστήρι,  στ αυτί των ακροατών. Με τον ΑΣΤΡΑ, μου είπε κάποτε ένας απλός οικοδόμος, μάθαμε κι εμείς τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Χικμέτ, τον Μαγιακόφσκυ, τον Σαχτούρη, τον Λόρκα, τον Καββαδία, τον Καρνέρα, τον Λιασίδη και τόσους άλλους. Πολύ συχνά στο σταθμό απευθύνονται ακροατές απ όλα τα στρώματα, οι οποίοι ζητούν ν ακούσουν ποιήματα γνωστών και αγνώστων δημιουργών, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχαριστίες στον ΑΣΤΡΑ γι αυτή του την προσφορά. Αυτή η αναγνώριση, αλήθεια σας λέω, για μας έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε βραβείο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ή άλλο φορέα που μοιράζει διακρίσεις.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει νομίζω να γίνει στη συμβολή του ΑΣΤΡΑ στον τομέα της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι εκπομπές που καταπιάνονται με τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, ενώ τα φεστιβάλ περιβάλλοντος που διοργανώνει κάθε χρόνο ο σταθμός έχουν καταστεί ένας πετυχημένος θεσμός, ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από το ευρύ κοινό. 

Το τελευταίο διάστημα ο ΑΣΤΡΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διαφώτισης του κοινού γύρω θέματα που έχουν σχέση με την εμπορία προσώπων. Αναλαμβάνοντας την εκστρατεία ενημέρωσης των κυπρίων για το trafficking και συνεργαζόμενος με δομές, οργανισμούς τόσο εντός, όσο και εκτός  Κύπρου, ο ΑΣΤΡΑ ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο επικοινωνίας με τον εκτός των τειχών κόσμο. Μέσα από τη δραστηριοποίησή μας στους τομείς αυτούς δίνουμε σάρκα και οστά στο σύνθημα «σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά».

 Όταν αναφέρεται κάποιος στον ΑΣΤΡΑ νομίζω δεν μπορεί ν αφήνει εκτός την προσφορά του σταθμού στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ειδικά, και λύσης του κυπριακού γενικότερα. Και αυτό γιατί η λύση του προβλήματος που για τόσα χρόνια μας κρατά αλυσοδεμένους στο βράχο, αποτελεί μόνιμη επιδίωξη του σταθμού, τ όνειρο και το μαξιλάρι, όπως λέει ο ποιητής, πάνω στο οποίο ακουμπάμε το κεφάλι το βράδυ. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΑΣΤΡΑ δώσαμε έμφαση στην ανάγκη καλλιέργειας αυτού που πολύ αργότερα ο νυν υπουργός παιδείας ονόμασε κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης. Όταν κάποιοι φώναζαν ρυθμικά «καλός τούρκος ο νεκρός τούρκος» και πανηγύριζαν με τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη οι δύο κοινότητες να έρθουν και πάλι κοντά, κάναμε αφιερώματα στους Καβάζογλου και Μισιαούλη, θυμίζαμε τους κοινούς αγώνες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για το οκτάωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, στις σκαλωσιές στα ξυλουργία.  Αφήναμε τα ραδιοκύματα να περνούν «Πέρα από το συρματόπλεγμα», ονειρευόμασταν τον «Κήπο της Ειρήνης» και φωνάζαμε «Ελάτε Κυπραίοι να μιλήσουμε». Ο ΑΣΤΡΑ είναι ίσως ο μοναδικός σταθμός που στα δύσκολα χρόνια της έντονης αντιπαράθεσης διατηρούσε ανταποκριτή στα κατεχόμενα, μέσω του οποίου ενημερώναμε τους ελληνοκύπριους για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, για τους αγώνες ενάντια στο κατεστημένο του Ντεκτάς. Όταν το 2008 οι συνομιλίες επανήρχισαν, οι άνθρωποι του ΑΣΤΡΑ βγήκαμε από το στούντιο, συνεργαστήκαμε  και φτιάξαμε  «Το άλλο μισό». Στόχος μας ήταν να αναγεννήσουμε την ελπίδα. Η παρουσίαση του βιβλίου σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ακροατές ν’ ακούσουν μηνύματα που δεν ακούν από άλλους σταθμούς. Παρά την αρνητική στάση της ΟΕΛΜΕΚ και της ΠΟΕΔ ο ΑΣΤΡΑ ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί ν ανταποκρίνεται σε αρκετές προσκλήσεις εκπαιδευτικών και παρουσιάζει το «Άλλο μισό» ενώπιον μαθητών, οι οποίοι ακούν με μεγάλη προσοχή κι ενδιαφέρον τα όσα τους λέει ο φίλος ο Γιουτζέλ Κισίογλου για την κοινή πατρίδα, για το κοινό μέλλον. Περιμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει την υπόσχεση που μας έδωσε δημόσια εδώ και ένα σχεδόν χρόνο και να βάλει επιτέλους το βιβλίο αυτό στα σχολεία. Ίσως κάποτε οι μαθητές μας θα πρέπει εκτός από μεγαλεία, ηρωισμούς, μίση και φρικαλεότητες να έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και γι αυτά που μας ενώνουν. 

Προτού κατέβω από το βήμα οφείλω να αναφερθώ σ’ αυτούς πάνω στους ώμους των οποίων στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται το οικοδόμημα του ΑΣΤΡΑ. 
Ένα μεγάλο λοιπόν ευχαριστώ στους μετόχους, τους Συμβούλους και βεβαίως στους πιστούς Φίλους του ΑΣΤΡΑ, που εδώ και αρκετά χρόνια είναι δίπλα και μαζί με τους ανθρώπους του σταθμού, στηρίζοντας μεταξύ άλλων και οικονομικά την όλη προσπάθειά μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ όλους όσοι υιοθετώντας το επιχείρημα ότι «το ραδιόφωνο πουλά περισσότερα φύλλα» επιλέγουν τον ΑΣΤΡΑ για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.  
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του σταθμού που καθημερινά είτε μπροστά στο μικρόφωνο, είτε κινούμενοι εκτός ραδιοθαλάμων δίνουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε ο ΑΣΤΡΑ να κατακτά τη μια κορυφή μετά την άλλη. 
Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς που ήρθαν εργάστηκαν και σε κάποια στιγμή για διάφορους λόγους αποχώρησαν από το σταθμό. Είμαι σίγουρος ότι για όλους αυτούς, η μαγεία του ραδιοφώνου λειτουργεί ακόμη και ότι το πέρασμά τους από τον ΑΣΤΡΑ άφησε το αποτύπωμά του. Δεν θέλω ν αναφερθώ σε ονόματα, διότι σίγουρα κάποιους θ αδικήσω. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ειδική αναφορά στον Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος στα έντεκα χρόνια που  ήταν επικεφαλής του σταθμού, εργάστηκε όσο κανείς άλλος για να αποκτήσει ο ΑΣΤΡΑ εκείνη την ταυτότητα και κείνο το περιεχόμενο που τον κάνουν να διαφέρει και να πρωταγωνιστεί.

Με τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων ζωής και με το περιβάλλον των ΜΜΕ ν΄ αλλάζει συνεχώς, ο ΑΣΤΡΑ πρέπει να καθορίσει τα περαιτέρω βήματά του. Όταν με το καλό η φουρτούνα της οικονομικής κρίσης που κτύπησε και το δικό μας καράβι περάσει, θα πρέπει να βάλουμε τη φαντασία, τις γνώσεις και την εμπειρία μας στο χαρτί και να σχεδιάσουμε τον ΑΣΤΡΑ της νέας δεκαετίας, μιας δεκαετίας που θα έχει εντυπωσιακές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τον ΑΣΤΡΑ για να εισέλθει με επιτυχία στη νέα ψηφιακή εποχή. Στην προσπάθεια αυτή αρκετά πράγματα πρέπει να αλλάξουν, και ήδη αλλάζουν, και πολλές νέες ιδέες πρέπει να δοκιμαστούν.  Εκείνα βέβαια που πρέπει να παραμείνουν σταθερά είναι η φυσιογνωμία του ΑΣΤΡΑ, η σχέση του με την κοινωνία, το όραμα και η προοπτική.

 Όλοι εμείς έχουμε ημερομηνία λήξης, ο ΑΣΤΡΑ όμως όχι!


Σας ευχαριστώ!