11/11/2014 23:03:00

Αγαπητέ φίλε, Γιώργο Παυλίδη,


1) Είσαι ενταγμένος στο χώρο της Αριστεράς. Η δουλειά σου ως δημοσιογράφος πως αντικατοπτρίζει την ιδεολογία σου;
Για μένα ο όρος Αριστερός δεν έχει σχέση με τη χωρομετρία. Το να είσαι Αριστερός σημαίνει πολύ περισσότερα από το να στηρίζεις ένα προοδευτικό αριστερό κίνημα. Στο δικό μου μυαλό η αριστερά συνδέεται με το διαλεκτικό τρόπο σκέψης, με την αμφισβήτηση του όποιου κατεστημένου, με την ελευθερία έκφρασης και την απαλλαγή από θρησκοληψίες, συντηρητικές εμμονές και κοινωνικές φοβίες. Αριστερός σήμερα είναι αυτός που αγωνιά για το μέλλον του πλανήτη, αυτός που στηρίζει πολιτικές που έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, αυτός που αγωνίζεται για την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού, αυτός που βάζει το εμείς πάνω από το εγώ, αυτός  που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, αυτός που εξακολουθεί να ονειρεύεται αλλά και ν αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο, μια δικαιότερη, πολιτιστικά ανώτερη κοινωνία… 
Η φιλοσοφία της Αριστεράς, όπως τη σκιαγράφησα πιο πάνω, δεν μπορεί παρά να αφήνει το αποτύπωμά της και στη δουλειά μου στον ΑΣΤΡΑ, ειδικά εκείνο το σκέλος που έχει να κάνει με τη ραδιοφωνική παραγωγή και τη δημοσιογραφία.


2) Ο ΑΣΤΡΑ πως ξεκίνησε, πότε μπήκες εσύ στο τρένο και σε ποια βαγόνια βρέθηκες πριν τη θέση του Γενικού Διευθυντή;
Ο ΑΣΤΡΑ όπως τον ακούμε σήμερα ξεκίνησε την πορεία του πριν από δεκαπέντε ακριβώς χρόνια. Βασική φιλοδοξία ήταν ο σταθμός αυτός να καταφέρει να προσφέρει μια διαφορετική ποιότητα, ν’ αποτελέσει μια εναλλακτική, προοδευτική φωνή στις ραδιοφωνικές συχνότητες της Κύπρου. Νομίζω ότι σ’ ένα βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, ωστόσο η προσπάθεια δεν έχει ημερομηνία λήξης. Έγνοια όλων μας είναι ο ΑΣΤΡΑ να ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά και ν ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά. 
Στο τρένο του ΑΣΤΡΑ, όπως τ ονόμασες, ανέβηκα την 1/1/1995. Σε λίγες βδομάδες συμπληρώνω κι εγώ δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο σταθμό. Για δέκα και πλέον χρόνια ήμουν ο βασικός πολιτικός συντάκτης του καναλιού, με ειδίκευση στο κυπριακό πρόβλημα. Από το 1995 μέχρι και το 2005 είχα καθημερινή επαφή με ό, τι είχε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό, την επαναπροσέγγιση και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό επειδή με την ιδιότητα του πολιτικού συντάκτη είχα την ευκαιρία να καλύψω δημοσιογραφικά όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιόδου αυτής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 
Το 1999 ανέλαβα καθήκοντα Αρχισυντάκτη, ενώ το Δεκέμβρη του 2005 διορίστηκα από το Δ.Σ. στη θέση του Γενικού Διευθυντή. Τα διοικητικά καθήκοντα απορροφούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου, όμως προσωπικά εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου δημοσιογράφο. Για αυτό εξ’ άλλου δεν σταμάτησα ποτέ να βγαίνω «στον αέρα»...

3) Πολλές φορές ακούμε, ότι ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι μόνο ραδιόφωνο. Πως δικαιώνεται αυτή η θέση μέσα από τα προγράμματα και την δραστηριότητα του ραδιοσταθμού;
Κατ’ αρχή να τονίσω ότι ο ΑΣΤΡΑ είναι πρώτα απ’ όλα ραδιόφωνο. Στην πρώτη γραμμή είναι η επιδίωξη για σωστή ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία, ανάλυση και κριτική σχολιογραφία.
Ωστόσο είναι αλήθεια ότι η δραστηριότητα του ΑΣΤΡΑ από πολύ νωρίς είχε ξεφύγει από τα στενά περιθώρια ενός ραδιοσταθμού. Το σύνθημα «Ο ΑΣΤΡΑ δεν είναι μόνο ραδιόφωνο» άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και από τότε ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι του ΑΣΤΡΑ δεν κάνουν μόνο ραδιόφωνο, διοργανώνουν εκδρομές και κρουαζιέρες στις οποίες λαμβάνουν μέρος ακροατές και φίλοι του ΑΣΤΡΑ, διοργανώνουν συναυλίες, μουσικές βραδιές, χοροεσπερίδες, πλατιές συζητήσεις, βραδιές ποίησης, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις φωτογραφίας, φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκστρατείες («Κερί της Αγάπης»), δεντροφυτέψεις, καθαρισμό παραλίων, αθλητικά τουρνουά, αιμοδοσίες, λαϊκές βραδιές, ενώ σημαντικό κρίνεται και το εκδοτικό έργο του σταθμού. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στα φεστιβάλ περιβάλλοντος που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΑΣΤΡΑ και στόχο έχουν να καλλιεργήσουν στο κοινό περιβαλλοντική συνείδηση. Το τελευταίο διάστημα ο σταθμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διαφώτισης του κοινού για θέματα που έχουν σχέση με την εμπορία προσώπων. Αναλαμβάνοντας την εκστρατεία ενημέρωσης για τα ζητήματα αυτά, ο ΑΣΤΡΑ κατάφερε να έλθει σε επαφή με μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς που θέτουν ανάμεσα στις προτεραιότητες τους τo anti trafficking.

4) Πρόσφατες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι στα Ε/Κ ΜΜΕ, υπάρχει απαισιοδοξία όσο αφορά στο Κυπριακό που πολλές φορές φτάνει μέχρι και τον αδικαιολόγητο απορριπτισμό. Ποια είναι η δική σoυ άποψη και ποία η στρατηγική του ΑΣΤΡΑ όσο αφορά στην μετάδοση και ανάλυση της τρέχουσας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού;
Εδώ και μια εικοσαετία σχεδόν τα ΜΜΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής γνώμης σε ζητήματα που αφορούν το κυπριακό. Δεν είναι μυστικό ότι οι ιδιοκτήτες των πλείστων ιδιωτικών ΜΜΕ για διάφορους λόγους στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν πολιτικές που προσθέτουν βαρίδια στις προσπάθειες για επανένωση και λύση του κυπριακού στη βάση ενός ιστορικού συμβιβασμού όπως είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ως εκ τούτου και η επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίο γεγονός.
Ο ΑΣΤΡΑ από τα πρώτα του βήματα δεν μάσησε τα λόγια του. Στήριξε με θέρμη και εξακολουθεί να στηρίζει κάθε προσπάθεια για τερματισμό του παραλογισμού της διαίρεσης του νησιού. Είναι πεποίθησή μας ότι ε/κ και τ/κ μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν μαζί και ότι για την υλοποίηση του στόχου αυτού πρέπει να παρθούν ρηξικέλευθες, πρωτοποριακές αποφάσεις. Το πνεύμα αυτό διαχέεται μέσα στη σχολιογραφία του σταθμού, ενώ στην προσπάθεια για αλληλοκατανόηση και επαναπροσέγγιση, ο ΑΣΤΡΑ παίζει σημαντικό ρόλο. Αρκεί να σημειώσω τις εκπομπές «Πέρα από το συρματόπλεγμα» και τον «Κήπο της ειρήνης» που μεταδίδονταν για χρόνια από τις συχνότητες 92.8 και 105.3, όπως επίσης και την πρώτη δίγλωσση, δικοινοτική εκπομπή «Ελάτε Κυπραίοι να μιλήσουμε» που ξεκίνησε να μεταδίδεται από το ΑΣΤΡΑ εδώ και δύο μήνες. Επιπλέον να σημειώσω την έκδοση του βιβλίου «Το άλλο μισό», το οποίο περιέχει κείμενα επαναπροσεγγιστικού κυρίως χαρακτήρα που έγραψαν οι άνθρωποι του ΑΣΤΡΑ.

5) Το ΑΣΤΡΑ είναι το πρώτο ραδιόφωνο που μεταδίδει (από φέτος) δικοινοτική εκπομπή, με Ε/Κ και Τ/Κ. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν και για το πως την αντιμετωπίζει ο κόσμος του ραδιοσταθμού μέχρι τώρα;
Η εκπομπή «ελάτε Κυπραίοι να μιλήσουμε» είναι μια πρωτοποριακή εκπομπή που κύριο μέλημά της είναι αυτό που αναφέρει και στην ονομασία της: να φέρει ε/κ και τ/κ πιο κοντά, ν’ ανοίξει ένα διάλογο μεταξύ τους για θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, να τους ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαναπροσέγγιση και επίλυση του κυπριακού. Με τη βοήθεια του τουρκοκυπριακού καναλιού «MAIS» η εκπομπή μεταδίδεται και στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας. Βασικοί συντελεστές της εκπομπής είναι δύο δημοσιογράφοι, ένας ε/κ και ένας τ/κ - ο Χασάν Καφετζίογλου και ο Νεόφυτος Νεοφύτου. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Γιουτζέλ Κισίογλου, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο μεταφραστή. Τα ραδιοφωνικά μηνύματα μεταδίδονται ταυτόχρονα και στις δύο γλώσσες, ελληνικά και τουρκικά. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Εκπομπή με την εκπομπή τα θετικά σχόλια αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι ακροατές της εκπομπής. Το «Ελάτε Κυπραίοι να μιλήσουμε» αποτελεί άλλη μια απόδειξη της άποψης ότι αν το θελήσουν, οι κάτοικοι αυτού του νησιού μπορούν να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν μαζί!

6) Φτάσαμε στο τέλος. Κάποιες ευχές και ελπίδες για την ΕΔΟΝ, την Αριστερά, την Κύπρο;
Η ΕΔΟΝ και ειδικά η «Νεολαία» έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι στη «Νεολαία» έκανα τα πρώτα μου βήματα ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Για πέντε συνεχή χρόνια διετέλεσα συντάκτης, συντάκτης ύλης, διορθωτής, φωτοσυνθέτης, σελιδωτής, ακόμη και πωλητής της εφημερίδες. Για μένα η «Ν» υπήρξε ένα δεύτερο πανεπιστήμιο! Εύχομαι σύντομα η εφημερίδα να μετεξελιχθεί σ΄ ένα σύγχρονο, νεολαιίστικο περιοδικό που να φθάνει στα χέρια του κάθε φοιτητή, μαθητή και εργαζόμενου νέου. 
Με την ευκαιρία του επικείμενου συνεδρίου της, εύχομαι στην ΕΔΟΝ να συνεχίσει την πορεία της, να βρίσκεται συνεχώς μέσα στη νεολαία και ν’ αποτελεί την πιο ζωντανή, ρηξικέλευθη, ριζοσπαστική φωνή στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Σε ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου.